Още една седмица футболен локдаун (б.р. – терминът, който се използва за заключване на дадена държава по време на пандемията). Поредната тиха и мрачна битка между два от най-големите отбори във Висшата лига. Въпреки всички приказки за лудост, за сезон, който не трябва да се пропуска, липсата на фенове очевидно взима нещо от тези сблъсъци между топтимовете. Много често се нуждаете от малко шум и подкрепа, за да предприемете риск или два.

Така беше и на „Емирейтс“, където Арсенал и Манчестър Юнайтед направиха „незабравимо“ 0:0. От двата отбора топчиите ще бъдат по-щастливи от точката и представянето си в мача. За червените дяволи очевидният въпрос е защо не сториха малко повече, за да спечелят срещу отбор, който е без най-добрия си голмайстор, най-добрия си защитник и най-съзидателния си играч?

Може би ви звучи малко пресилено. Юнайтед имаше шансове да отбележи. Играчите тичаха и се потяха. Но тук има модел. През последните три месеца тимът направи 0:0 с Челси, 0:0 с Ливърпул, 0:0 с Ман Сити и сега 0:0 с Арсенал.

Шест часа футбол без гол

Срещи, които се развиха в една последователност с дълбоко стоящи в своята си половина халфове и твърдо покритие. Разбира се, има и напредък. Червените дяволи най-накрая заемат място в класирането, което съответства на огромните ресурси, с които разполагат.

Но има и усещане за дебнещ консерватизъм. Това е добър и компетентен отбор на Юнайтед, на който засега му липсва тази жажда за слава и волята за власт на тимовете на сър Алекс. Колко дълго още могат да издържат така? Би било глупаво и настина неправилно да се изисква от този клуб с огромна история да тръгва на безгрижно приключение всеки мач.

Идеята на Оле Гунар Солскяер винаги е била да върне някакво чувство за автентичност на Юнайтед. И наистина го има. Не е само версията на летящите крила. По-скоро налице е моделът за контраатака, повлиян от Карлош Кейрош. В онези дни огромната аура на Фъргюсън прикриваха прагматизма на голяма част от футбола на тима. Плюс, разбира се, онзи отбор на Юнайтед знаеше кога да бъде безмилостен.

Имаше няколко прекрасни представяния на „Емирейтс“. Пол Погба беше влиятелна фигура, но до момента, в който Мактомини бе сменен през първото полувреме заради контузия. Тогава французинът влезе по-дълбоко и избледня. Ако Юнайтед иска да започне да печели тези ключови гостувания, много ще зависи от това как Солскяер ще използва най-талантливия си подавач. Погба създаде няколко хубави момента. До почивката беше докоснал топката 53 пъти – повече от всеки друг на терена. Имаше отнети топки, изчиствания, пет точни дълги паса, главно диагонални подавания в преход от защита в атака. Но

Юнайтед замръзна през втората част

И Арсенал лесно можеше да спечели. Лаказет нацели греда. Вилиан имаше най-чистото положение, но бразилецът прилича на човек, който бегло помни, че отбелязването на голове наистина е част от тази игра.

Какво можеше да направи по-стабилният Юнайтед на Оле? Логиката на норвежеца е, че ако тимът му остана дълго време в дадено дерби, то има шанс да триумфира. Но когато Бруно Фернандеш е тих, движението от средата и фланговете често е без въображение. Червените дяволи винаги изглеждаха като отбор, който се опитва да спечели с 1:0. Те имаха три точни удара през целия двубой. Понякога се чудите какъв точно е атакуващият им план...

Кавани ще бъде критикуван за един късен пропуск, но да не забравяме, че той е в заключителните етапи на изтощителната си кариера. Маркъс Рашфорд има 1 гол в 9 мача, Антони Марсиал – един в 11, а Мейсън Грийнууд е с едно попадение в 13 срещи. Това са все талантливи нападатели, но в едновременна голова суша. Отново се усеща някакъв системен проблем. Междувременно крайните защитници имат 3 попадения в 281 мача общо. А това е недопустимо малко в съвременния футбол, когато бековете често са помощници на нападателите в по-мощните отбори.

Оле заслужава похвали за постигнатия напредък и за солидността, която изведе Юнайтед до върха на таблицата. Очевидната следваща стъпка е как да спечели този вид дербита и как да извлече най-доброто от своите творчески играчи, но без да губи тази устойчивост в дефанзивен план.

Материал на "Гардиън"

Превод: "Тема спорт"